Kenelle kuuluu ohjelmiston kate?

Kenelle kuuluu ohjelmiston kate?

Tilitoimistoala on tänä päivänä entistä enemmän ohjelmistoja. Digitaalinen taloushallinto valtaa alaa ja käytännössä kirjanpito ja palkanlaskenta tehdään kokonaisuudessaan jollain ohjelmalla. Tästä syystä kirjanpitäjän tai tilitoimiston vetäjän roolina onkin usein valita käytettävä ohjelmisto myös asiakkaan puolesta.

Hinnoittelu on yksi tärkeimpiä kysymyksiä tilitoimistolle ja käsittelimme sitä jo aiemmassa blogissamme Hinnoittelulla kilpailuetua tilitoimistolle.  Jutun pointti, ettei hinnoitteluun kannata rakentaa himmeleitä, pitää sisällään viisauden.  Oikealla, suoraviivaisella hinnoittelulla tehdään ostaminen asiakkaalle helpoksi ja parannetaan katetta. Katetta? Katteellahan tarkoitetaan usein ostohinnan ja myyntihinnan välistä erotusta. Käyttökatteen ja myyntikatteen laskemiseen tarvitaan myös omat kaavansa. Katteen paraneminen näkyy suoraan tuloksessa viivan alla, joten katetta pitäisi pyrkiä parantamaan.

Tilitoimistoalalla tuntihinnat ovat usein ”hävyttömän” alhaisia. Tuntihintaa pystytään hinaamaan ylöspäin sopivissa tilanteissa. Tuntiveloitteisen työn ongelma on kuitenkin se, että jokaisella on vain tietty määrä tunteja käytettävänä ja harva pystyy laskuttamaan 100% työaikaansa. Skaalaaminen ylöspäin tuntityöllä on vaikeaa.

Tilitoimistojen odotetaan myyvän ohjelmistoja ja keskustelu käy siitä pitääkö kirjanpitäjän alkaa myyjäksi. Myyntihenkisyydestä ei varmaan ole haittaa missään työssä, mutta pelkästään myyjäksi ryhtyminen ei ole se tärkein päämäärä. Oikeilla ohjelmistovalinnoilla voidaan kuitenkin parantaa katetta ja ennen kaikkea saadaan sitä jäämään myös tilitoimistoon.

Osa alan toimijoista ajaa kaksilla rattailla eli saman katon alta saa sekä ohjelmiston että taloushallintopalvelua. Ohjelmiston kate menee lähes kokonaan ohjelmistotalolle ja tilitoimistolle jää vain tuntityön tekemisen ilo tai pieni komissio ohjelmiston myynnistä. En väitä, etteikö kate kuuluisi myös ohjelmistotalolle, kyllä Heeroskin on siitä kiinnostunut, mutta väitän että tilitoimiston kannalta on ensiarvoisen tärkeää pystyä paketoimaan omiin palveluihin ohjelmisto järkevästi mukaan. Ja niin että katetta jää myös tilitoimistolle.