Tulorekisteri on suurin muutos suomalaisessa palkanlaskennassa sitten sähköisen vuosi-ilmoittamisen. Koko ilmoittamisen kuvio meneekin kertaheitolla uusiksi 1.1.2019.
Tällä hetkellä palkanlaskija tekee kuukausittain oma-aloitteisten verojen ilmoittamisen (ent. kausiveroilmoitus) ja lisäksi usein myös eläkeilmoituksen (jos kuukausi-ilmoittaja) sekä ilmoituksen jäsenmaksuista. Ilmoituksia tehdään vuosittain verottajan lisäksi eläkevakuutusyhtiöille, tapaturmavakuutusyhtiöille ja työttömyysvakuutusrahastolle – unohtamatta mahdollisia EK-tilastoja ja vaikkapa Kela-ilmoituksia. Tulorekisteri muuttaa kaiken tämän.
Jatkossa tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki maksut reaaliaikaisesti, käytännössä viiden kalenteripäivän sisällä maksamisesta. Tulorekisteristä tiedon tarvitsijat voivat käydä hakemassa tarvitsemansa tiedot, ja ensivaiheessa pääsy rekisteriin on verottajalla, Kelalla, vakuutusyhtiöillä, työttömyysvakuutusrahastoilla sekä jatkossa esimerkiksi työttömyyskassoilla.
Jokainen voi tarkastella tietojaan
Uutuutena tulorekisterissä on se, että myös tavallinen kansalainen pystyy tarkistamaan hänestä ilmoitetut tulotiedot – ja myös ilmoittaja voi nähdä ilmoittamansa tiedot. Nykyään sisäänkirjautumiseen käytetään pääsääntöisesti TYVI-kanavia ja Katso-tunnisteita. Nämä korvataan tulevaisuudessa varmenteilla, jotka uusitaan parin vuoden välein. Varmenteita puolestaan hallitaan työkaluilla, jotka toimitetaan Heeros-asiakkaille automaattisesti.
Palkanlaskennan sisältö muuttuu
Tulorekisterillä on suuri vaikutus myös itse palkanlaskennan sisältöön. Kaikki käytettävät palkkalajit tulee jatkossa kohdistaa niin sanottuihin tulolajeihin. Heeroksella huomioimme muutokset ja uusimme palkkalajikäsittelyn siten, että käyttöön tulee järjestelmätason, tilitoimistotason, toimialatason ja yritystason palkkalajit. Lisäksi lisäämme ePalkkoihin mahdollisuuden tallentaa palkkatietoja päivätasolla, mikä palvelee niitä asiakkaita, joilla ei ole käytössään eLappua.
ePalkkojen käyttäjän ei tarvitse huolehtia
Päivän hyvä uutinen on se, että ePalkat tulee tekemään muun muassa tarvittavat lajitäsmäytykset tulolajeihin automaattisesti, eikä palkanlaskija joudu normaalitapauksessa tekemään itse yhtään ylimääräistä liikettä ollakseen tulorekisterivalmis. Kun otetaan vielä huomioon, että itse ilmoittaminen tapahtuu haluttaessa täysin automaattisesti – ilman napin painallustakaan – voidaan sanoa, että tulorekisteri on uudistus, joka helpottaa oikeasti palkanlaskijan arkea.
Niin, ja niille jotka vielä haluavat painaa nappia tulorekisteri-ilmoituksen tekemiseksi, saavat sitä painaa jatkossakin, sillä tulemme sellaisenkin napin ePalkkoihin lisäämään.
Rainer Wallenius
ePalkkojen tuotepäällikkö
29.5.2023 Open Banking – avointen pankkirajapintojen uusi aikakausi
23.5.2023 Ajantasainen talousraportointi tehostaa liiketoimintaa
12.5.2023 Käytännön opas: Näin valmistaudut verkkolaskulakien voimaantuloon
10.5.2023 4 syytä, miksi HR-järjestelmä kannattaa pienillekin yrityksille
31.3.2023 ERP-muutoshankkeista arvoa nopeammin Finance First -mallilla
29.3.2023 Roadmap-webinaari 2/2023 - Katso tallenne
Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:ää | 14.2.2023 Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:n roolia
11.1.2023 Roadmap 1/2023 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.1.2023 Nähdään Tili- ja veropäivillä 2023
10.1.2023 AI-tiliöinti täydentää Heeros Ostolaskut -ratkaisua
20.12.2022 On aika paketoida vuosi 2022 ja kiittää yhteistyöstä kanssanne
20.10.2022 Kuinka valita laskutusohjelma yritykselle?
19.10.2022 Roadmap 10/2022 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.10.2022 HR-järjestelmä osana palkkahallintoa tarjoaa ketterän prosessin
27.9.2022 Heeros HR-järjestelmä palkanlaskennan tukena
22.9.2022 Heeros tuo tarjolle uuden pienyritysten tarpeisiin kehitetyn tarjooman