Palkkatiedot tulorekisteriin ilman napinkaan painallusta

Palkkatiedot tulorekisteriin ilman napinkaan painallusta

Tulorekisteri on suurin muutos suomalaisessa palkanlaskennassa sitten sähköisen vuosi-ilmoittamisen. Koko ilmoittamisen kuvio meneekin kertaheitolla uusiksi 1.1.2019.

Tällä hetkellä palkanlaskija tekee kuukausittain oma-aloitteisten verojen ilmoittamisen (ent. kausiveroilmoitus) ja lisäksi usein myös eläkeilmoituksen (jos kuukausi-ilmoittaja) sekä ilmoituksen jäsenmaksuista. Ilmoituksia tehdään vuosittain verottajan lisäksi eläkevakuutusyhtiöille, tapaturmavakuutusyhtiöille ja työttömyysvakuutusrahastolle – unohtamatta mahdollisia EK-tilastoja ja vaikkapa Kela-ilmoituksia. Tulorekisteri muuttaa kaiken tämän.

Jatkossa tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki maksut reaaliaikaisesti, käytännössä viiden kalenteripäivän sisällä maksamisesta. Tulorekisteristä tiedon tarvitsijat voivat käydä hakemassa tarvitsemansa tiedot, ja ensivaiheessa pääsy rekisteriin on verottajalla, Kelalla, vakuutusyhtiöillä, työttömyysvakuutusrahastoilla sekä jatkossa esimerkiksi työttömyyskassoilla.

Jokainen voi tarkastella tietojaan

Uutuutena tulorekisterissä on se, että myös tavallinen kansalainen pystyy tarkistamaan hänestä ilmoitetut tulotiedot – ja myös ilmoittaja voi nähdä ilmoittamansa tiedot. Nykyään sisäänkirjautumiseen käytetään pääsääntöisesti TYVI-kanavia ja Katso-tunnisteita. Nämä korvataan tulevaisuudessa varmenteilla, jotka uusitaan parin vuoden välein. Varmenteita puolestaan hallitaan työkaluilla, jotka toimitetaan Heeros-asiakkaille automaattisesti.

Palkanlaskennan sisältö muuttuu

Tulorekisterillä on suuri vaikutus myös itse palkanlaskennan sisältöön. Kaikki käytettävät palkkalajit tulee jatkossa kohdistaa niin sanottuihin tulolajeihin. Heeroksella huomioimme muutokset ja uusimme palkkalajikäsittelyn siten, että käyttöön tulee järjestelmätason, tilitoimistotason, toimialatason ja yritystason palkkalajit. Lisäksi lisäämme ePalkkoihin mahdollisuuden tallentaa palkkatietoja päivätasolla, mikä palvelee niitä asiakkaita, joilla ei ole käytössään eLappua.

ePalkkojen käyttäjän ei tarvitse huolehtia

Päivän hyvä uutinen on se, että ePalkat tulee tekemään muun muassa tarvittavat lajitäsmäytykset tulolajeihin automaattisesti, eikä palkanlaskija joudu normaalitapauksessa tekemään itse yhtään ylimääräistä liikettä ollakseen tulorekisterivalmis. Kun otetaan vielä huomioon, että itse ilmoittaminen tapahtuu haluttaessa täysin automaattisesti – ilman napin painallustakaan – voidaan sanoa, että tulorekisteri on uudistus, joka helpottaa oikeasti palkanlaskijan arkea.

Niin, ja niille jotka vielä haluavat painaa nappia tulorekisteri-ilmoituksen tekemiseksi, saavat sitä painaa jatkossakin, sillä tulemme sellaisenkin napin ePalkkoihin lisäämään.

Rainer Wallenius

ePalkkojen tuotepäällikkö