SaaS on erilainen eläin.

SaaS on erilainen eläin.

Pääsin viime torstaina soittamaan Nasdaqin kelloa kun kaupankäynti Heeroksen osakkeella alkoi. Heeroksen listautumisprosessi oli mielenkiintoinen, raskaskin, mutta opin siinä itse paljon. Palataan projektiin myöhemmin muissa kuvioissa, mutta yksi tärkeimpiä oppeja itselleni oli Inderesin Mikael Rautasen lause: ”SaaS on erilainen eläin”.

Kun tapasin sijoittajia ja esittelin Heerosta erilaisissa tilaisuuksissa, esimerkiksi Osakesäästäjien keskusliiton kanssa yhdessä järjestetyssä Road Showssa, jouduin perustelemaan Heeroksen valuaatiota aika lailla. Kuten yleensä valuaatiokeskusteluissa, verrokkiyritykset nousivat tärkeään rooliin. Heeros tarjoaa ratkaisut puhtaasti pilvipalveluna (eli SaaSina)  ja haasteenamme on, että vastaavia yrityksiä ei listautuneena ole maailmallakaan kovin montaa - Helsingin pörssistä ei taida löytyä ainuttakaan. Niinpä arvonmuodostusta joutuu selostamaan syvällisesti.

Saas-yhtiöitä arvostetaan yleensä liikevaihdon ja ennenkaikkea uusiutuvan liikevaihdon kautta. Eli yhtiön arvo muodostuu oikeastaan asiakasmäärästä ja jatkuvista sopimuksista eikä yksittäisen ison asiakkaan tai projektin tuottamasta liikevaihdosta. Jatkuvan liikevaihdon suuri osuus antaa mahdollisuuden yritykselle säätää itse kannattavuuttaan ja kasvupanostusten kautta määrätä omaa tulostaan.

SaaS-yhtiö on erilainen myös tekniikaltaan, asiakaspalvelultaan ja perusolemukseltaan. Tuotekehitys on lähtökohtaisesti ketterää ja uusien päivitysten vieminen tuotantoon tapahtuu nopealla syklillä - niin hyvässä kuin pahassakin. Virheiden korjaaminen ja halutun uuden ominaisuuden siirto tuotantoon tapahtuu palvelua tuottavan yrityksen toimesta. Prosessissa ei lähetellä päivitys-CD:tä tai latauslinkkejä. Palvelinympäristön vakioiminen antaa myös luotettavuutta siihen, että erilaiset konfiguraatiot tai erovaisuudet laitteissa eivät aiheuta merkittäviä ongelmia. Toki selainten erot antavat pienen ”lisämausteen” myös Saas-yhtiön elämään. Silti malli on nykyisin mielestäni ylivoimainen tapa tuottaa ohjelmistoja.

Maailma menee kohti SaaS:ia ja uusissa ohjelmistoissa se alkaa olla jo standardi. Silti sijoittajien piirissä SaaS on vielä kummajainen. Uskon kuitenkin, että jatkossa näemme enemmänkin SaaS-yhtiöitä myös sijoituskohteina.

 

Matti Lattu

 

 

 

 

 

 

Matti Lattu
Toimitusjohtaja, Heeros Oyj