Verkkolaskulaki muuttuu 1.6.2020!

Verkkolaskulaki muuttuu 1.6.2020!

Vaikka elämme poikkeuksellisia aikoja, astuu EU:n verkkolaskudirektiiviin kuuluva verkkolaskulain uudistus voimaan 1.6.2020. Lain tarkoituksena on vauhdittaa siirtymistä kokonaan automatisoituun taloushallintoon niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.

Valtiohallinto on ilmoittanut, että heillä on valmius lähettää EU-normin mukaisia laskuja, mutta hyväksyvät toistaiseksi myös Eurooppa-normia vastaamattomia, vanhempia verkkolaskuversioita. Suomen valtio kannustaa kuitenkin kaikkia siirtymään Eurooppa-normin mukaiseen laskutukseen mahdollisimman pian.

Miten verkkolaskulaki vaikuttaa yrityksiin?

Kesäkuusta alkaen laki velvoittaa yritykset lähettämään ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Tämän myötä yrityksillä ja elinkeinonharjoittajilla on oikeus saada pyynnöstä lasku toiselta yritykseltä lain määrittelemässä sähköisen laskun muodossa. Lisäksi EU-standardit määrittävät laskun teknisen muodon eli laskun tietojen täytyy olla konekielisesti luettava ja sisältää tiettyjä pakollisia laskutustietoja. Sähköpostilla lähetetty pdf-lasku ei siis täytä direktiivin vaatimia kriteerejä.

Uusi verkkolaskulaki ei vaikuta alle 10.000 euron liikevaihdon yrityksiin tai yrityksiin, jotka tekevät pelkästään B2C-kaupankäyntiä.

Huomioitavia asioita 1.6.2020 alkaen

  • Yrityksellä on oikeus saada pyynnöstä toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa (verkkolaskuna).
  • Yrityksellä on oikeus jättää laskut maksamatta, jos toimittajayritys ei lähetä laskua sähköisessä muodossa (verkkolaskuna).
  • Jos yritys ei pysty toimittamaan verkkolaskuja asiakkailleen, voi myyntisaatavien kotiuttaminen hankaloitua tai viivästyä.
  • Suomen valtio vastaanottaa toistaiseksi myös Eurooppa-normia vastaamattomia verkkolaskuja.

Myös me Heeroksella olemme valmistautuneet verkkolaskulain muutoksiin. Seuraamalla Help Center -kanavamme tiedotusta, pysyt ajan tasalla muutoksen vaikutuksesta Heeros ohjelmistoihin.

Siirry nyt sähköiseen laskutukseen ja tutustu ratkaisuihimme!