Pienikin bisnes kannattaa sähköistää.

Pienikin bisnes kannattaa sähköistää.

Viime aikoina -tilitoimistoja tavatessa -olen välillä kuullut lauseen ”se yritys on niin pieni, ettei kannata”. Ja ettei nimenomaan kannata siirtyä sähköiseen järjestelmään edes osittain.

No, manuaalikirjanpitoakaan tuskin sentään kukaan paperilla enää hoitaa, joten sikäli lähes kaikkien yritysten taloushallinto tai ainakin kirjanpito on sähköinen. Oikeastaan siis tarkoitetaan ettei kannattaisi siirtyä tilitoimiston ja loppuasiakkaan yhteiseen järjestelmään. Kyse voi olla toiminnallisuudesta, hinnoittelusta tai ihan pelkästä viitseliäisyydestä.

On totta, että yhden tai kahden hengen yritys ei välttämättä ostolaskujen kierrätystä tarvitse. Tuttavani toimi kymmenen vuotta käsityöalan yrittäjänä toiminimellä. Haastoin häntä muutaman kerran keskusteluun, että kannattaako asioita hoitaa Excelilla ja paperilla. Ostolaskujen ja maksuvalmiuden osalta hän totesi, että kun muistaa paljonko tilillä on rahaa ja mitä laskuja on maksamatta, siinä on riittävä ostolaskujen käsittely. Se on varmaan totta, jos unohdetaan laskujen manuaalisen maksamiseen kuluva aika, mutta kyllä käteiskuittien pyörittelyyn ja niiden etsimiseen menee aikaa. Myyntilaskujen tekeminen suoraan sähköisiksi (ja sitä kautta tulostus- tai sähköpostikanavaan) auttaisi myös mikroyritystäkin.

Hinnoittelun suhteen voi asiaa myös lähestyä monesta kulmasta. Toki mikroyrittäjälle paketti on hinnoiteltava houkuttelevasti tilitoimiston puolelta, mutta usein taloushallintoon liittyy piilokuluja joita ei osata aiemmin laskea. Pankin verkkolaskukulut, oma aika (sillekin kannattaa laskea arvoa) tai vaikkapa viivästyskoroista ja maksumuistutuksista tulevat kulut. Hyvällä sähköisellä taloushallinnolla voidaan noita kaikkia pienentää merkittävästi.

Julkaisimme ennen joulua kotisivuillamme referenssitarinan (Tili & Talous Oy), jossa  kerrotaan onnistumisesta pienen yrityksen koko taloushallinnon sähköistämisessä. Avainasemassa ratkaisussa on Heeroksen eTosite, jolla saadaan käteiskuitit ja yksittäiset ”liput ja laput” siirrettyä sähköiseen muotoon.  Tärkeää on pitää mielessä myös se, että jos yritys lähteekin kasvamaan, on kasvu paljon helpompaa, kun asiat on laitettu kuntoon.

TEM:n raportissa 2015 todettiin, että Suomessa on 80% sähköistämisen kapasiteetista vielä käyttämättä. Välineet ja mahdollisuudet tuon lopun tekemiseksi ovat olemassa - ei muuta kuin toimeen.

Pienikin bisnes kannattaa sähköistää!

 

Matti Lattu
Toimitusjohtaja, Heeros Oyj