Älykäs integraatio on muutakin kuin ohjelmistojen yhdistämistä

Älykäs integraatio on muutakin kuin ohjelmistojen yhdistämistä

Integraatioiden rooli tietojärjestelmien yhdistämisessä toisiinsa kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Harva yritys pystyy käyttämään vain yhtä järjestelmää ja harva järjestelmä taas pystyy kattamaan kaikki yksittäisen yrityksen tarpeet. Isosta ERP-maailmasta taitaa sellaisiakin löytyä, mutta hintalapussa on ehkä liian monta nollaa PK-yritykselle. Maailma on vahvasti menossa valmisohjelmistojen suuntaan ja manuaalinen tietojen siirto ohjelmistosta toiseen ei tänä päivänä ole enää oikeastaan vaihtoehto.

Uskon, että yksi tulevaisuuden trendeistä on integroitu taloushallinto. Termiä ei ole missään virallisesti määritelty, mutta mielestäni sen kantavia ajatuksia on poimia halutut moduulit eri järjestelmistä ja yhdistää ne toisiinsa automaattisten rajapintojen avulla.

Taloushallinnossa yksi tyypillisimmistä toimista on laskutusdatan siirto operatiivisesta järjestelmästä laskutusohjelmistoon. Kassa- ja projektinhallintajärjestelmässä tai vaikkapa kuljetusyrityksen ajohallintaohjelmistossa syntyneen laskutusdatan tai jopa laskutuksen pohjana olevan raakadatan siirtäminen laskutusjärjestelmään on järkevintä automaattisen rajapinnan eli API:n avulla. Tällöin päästään hyödyntämään API:n tarjoamia mahdollisuuksia verkkolaskutukseen, reskontran seurantaan ja raportointiin.

Monelle sana integraatio voi kuulostaa pitkään kestävältä projektilta, joka sisältää paljon konsultin laskutustunteja. Näitäkin projekteja maailmassa edelleen tehdään, mutta nykyisessä API-taloudessa integraatiot ovat valmistuotteita, jotka saadaan kohtuullisen pienellä vaivalla tuotantoon. Kun kaksi järjestelmää integroidaan toisiinsa, on siinä ajallisesti useinkin kyse yhdestä päivästä tai jopa vain tunneista.

Tuotteistetussa integraatiossa asiakas saa yleensä käyttöönsä API:n kuvaukset, testiympäristön ja jopa koodiesimerkit, jolloin rajapintojen rakentaminen on helppoa. Integraatiot eivät siis ole enää isojen yritysten projekteja, vaan myös moni PK-yritys tai jopa tilitoimisto tehostaa ja parantaa liiketoimintaansa helposti integraatioiden avulla.

Heeros-integraatioita on tehty jo yli 150 järjestelmään. Varsinaisia liittymiä on kuitenkin toteutettu huomattavasti enemmän, sillä yhteen järjestelmään on useita rajapintoja. Taloushallintodataa kun voidaan viedä kunkin järjestelmän kirjanpitoon, osto- tai myyntireskontraan tai vaikka palkkoihin, ja kaikki nämä vaativat omanlaisensa liittymän. Yhdestä liittymistä voi olla myös useita versioita, ja joitain liittymiä käyttäjä voi itse konfiguroida tarpeen mukaan. Heeros liittymät ovat olleet jo pitkään käytössä - niissä kulkee päivittäin kymmeniä tuhansia transaktioita.

Tulevaisuuden liiketoiminta on verkostoitunutta. Manuaaliset työt vähenevät ja jopa osittain katoavat, kun tiedot siirtyvät automaattisesti järjestelmästä toiseen. Ilmeistä on, että integraatioiden rooli tulee lähivuosina nousemaan entistä vahvemmaksi, joten järjestelmien valmiudet integraatioihin ovat ratkaisevassa asemassa.

integroitu taloushallinto

Matti Lattu
Toimitusjohtaja
Heeros Oyj

Taloushallinnon integraatiot