Blogi

Moderni palkanlaskenta - kannattava investointi vai palkanlaskijan uhka?

Palkanlaskija on merkittävä osa yrityksen tai tilitoimiston palkkahallinnon kokonaisuutta. Myös palkkahallinnon työvälineiden kehitys on viime vuosien aikana ollut huimaa, jolloin palkanlaskijan työ useilla foorumeilla on tuomittu katoavaksi ammatiksi.
Rainer Wallenius
Rainer Wallenius  | 2 min lukuaika

Automaatiota käytössä jo enemmän kuin uskommekaan

Mikä palkanlaskijan tulevaisuus on kun automaatio ja robotiikka ovat tehneet prosesseista tehokkaampia ja sujuvampia? Tosiasia on, että modernit palkkahallinnon työkalut mahdollistavat pitkälle automatisoidut prosessit. Koko palkanlaskennan työjonon toteuttaminen täysin automaattisesti alusta loppuun onnistuu siis jo nyt. Onko siis mahdollista, että automatisoitu palkanlaskenta yritykselle vie palkanlaskijoista voiton?

Palkanlaskijan ammattitaitoa tarvitaan edelleen

Haasteita palkkahallinnon automatisoinnille aiheuttavat kuitenkin sadat työehtosopimukset, kimurantit työsopimukset ja runsaat asetukset sekä lainsäädäntö, puhumattakaan yrityksen omasta kulttuurista. Siitä huolimatta isonkin yrityksen palkat pystytään ja on pystytty prosesseja suoraviivaistamalla automatisoimaan lähes täysin, sillä moderni järjestelmä taipuu moneen.

Kannattava liiketoiminta perustuu järkeviin työvälineisiin

Moderni palkanlaskenta yritykselle ohjaa palkkahallintoa tehokkaampiin ja sujuvampiin prosesseihin järkevin kustannuksin. Valmiit integraatiot esimerkiksi työaikaraportointiin ja kirjanpitoon automatisoivat tiedonsiirrot ja vähentävät merkittävästi manuaalista työmäärää. Tieto on ajantasaista ja helposti käytettävää. Fiksut maksatusjärjestelmät, verkkopalkkalaskelmat, reaaliaikaiset loma- ja pekkaskäsittelyt poistavat myös huomattavan osan palkanlaskijan käsin tehtävistä työvaiheista. Lisäksi kansallinen tulorekisteri.fi karsii merkittävän osan eri tahoille tehtävistä ilmoituksista. Palkanlaskennassa käytettävät modernit työvälineet mahdollistavat liiketoiminnan tehokkaan kehittämisen vaikuttaen positiivisesti koko yrityksen hyvinvointiin.

Palkanlaskijan kilpajuoksu – ammattitaito versus automaatio

Automaation luoma uhkakuva palkanlaskijan töiden katoamisesta on mielestäni jopa hymyn kasvoille nostattava ajatus. Toki valtaosa palkanlaskijan työkuormasta voidaan automatisoida, mutta ihmistä tarvitaan aina. Pikemminkin sanoisin, että automaation myötä palkanlaskijan työnkuva muuttuu ja monipuolistuu, ehkäpä työnimikekin tulee vaihtumaan.

Uskon, että jatkossa palkkahallinnon hoitoon tarvitaan yhä laajempi arsenaali osaamista ja taitoa. Palkanlaskijan kannattaakin pohtia oman ammattitaidon laajentamista ja tiedon syventämistä. Myös sosiaaliset taidot saavat isomman merkityksen. Mielestäni moderni palkanlaskenta yritykselle ja sen tuoma automaatio paremminkin vähentää tylsiä rutiinitöitä, jolloin palkanlaskija voi keskittyä mielekkäämpiin koko bisnestä paremmin palveleviin ja tuottavampiin töihin.

Palkanlaskijan rooli modernissa palkkahallinnossa:

  • Palkkaprosessien oikeellisuuden varmistaminen
  • Poikkeustilanteiden selvittäminen
  • Laaja asiantuntijarooli
    • palkkahallinto
    • henkilöstöhallinto
    • talous- ja lakipykälät
    • järjestelmäasiantuntijuus
    • strateginen tekeminen
    • asiakaspalvelu

Ja kukapa tietää tulevaisuuden?

Automaatio on siis soljunut joukkoomme kuin huomaamatta. Sen tuomat hyödyt vaikuttavat positiivisesti niin yrityksen liiketoimintaan kuin palkanlaskijan työhön. Mietintä siitä, onko moderni palkanlaskentaohjelma yritykselle kannattava investointi, ei ole epäilystä. Tasalaatuinen työ ja tehokkaat prosessit vähentää merkittävästi kustannuksia ja säästää aikaa. Ja kun palkanlaskijan työ koetaan mielekkääksi, on se oiva polku työhyvinvointiin sekä houkutteleva aspekti asiantuntevan ammattilaisen työllistämiseen.

Kukapa tietää, ehkäpä jonain kaukaisena päivänä automaatio lukee myös työehtosopimuksia, tutustuu hallinto-oikeuden päätöksiin ja osaa tulkita toimialakohtaisia sopimuksia oikein. Se mihin automaatio vielä pystyy, jää nähtäväksi.

💎 Lue miksi JTV Partner valitsi Heeros ePalkat korvaamaan Visma Payroll -ohjelman.

Lisää samasta aiheesta

Blogi
Henkilöstöhallinnon sähköistäminen – sujuvaa tehokkuutta nyt ja tulevaisuudessa
Lue lisää
Blogi
Työsuhdepyörä — mitä se tarkoittaa työntekijälle ja työnantajalle
Lue lisää
Blogi
Heeros HR -ratkaisu henkilöstökoordinaattorin arjessa
Lue lisää

Onko ajatuksissa toiminnan tehostaminen?

Aloitetaan käymällä nykytilanteenne ja toiveenne läpi, ja jatketaan kohti teille järkevintä ratkaisua. Varaa aika kalenterista tai lähetä meille viesti täyttämällä lomake.