<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=398868563803133&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Bingoa itsesi tulorekisterin asiantuntijaksi

Bingoa itsesi tulorekisterin asiantuntijaksi

20.11.2018

Tulorekisterihanke on monen viranomaisen tai sen tapaisen kokoonpanon yhteisponnistus. Virkamiesviinerit on syöty yhteisen jargonin ilmapiirissä ja kuten tiedetään, jokainen erityisala myös taianomaisesti luo oman alakielensä. Tulorekisteri ei ole poikkeus.

Tulorekisteribingoa porukalla, vaikka kahvipöydän ääressä

Heeros muuttaa nyt palkanlaskentaan ja erityisesti tulorekisteri-asioihin liittyvät ohjeet ja koulutukset hauskaksi peliksi – tulorekisteribingoksi. Bingon avulla otat helposti haltuun tulorekisterisanaston, helpotat ­­uuden tulorekisteri-ilmoittamisen omaksumista ja koet onnistumisia työtovereidesi kanssa.

Hauskaan peliin pääsette mukaan tulostamalla jokaiselle oman bingo-ruudukon. Joka kerta kuullessanne tulorekisteriin liittyvää sanastoa, on mahdollisuus bingo-ruudun ruksaamiseen. Toimistolla on jännitystä ilmassa, kuka on ensimmäinen bingopelin voittaja. Peliin kannattaa sijoittaa kovat panokset, onhan tulorekisteri hallituksen kärkihankkeita.

Kaikki bingo-ruudukon käsitteet liittyvät tulosrekisteri-ilmoittamiseen, mutta jotkut ovat kiistämättä varsinaisia jokereita. Ihan kaikkia termejä ei tarvitse oppia, ymmärtää tai omaksua mutta toisaalta, kun osaat viljellä näitä sanoja ilman miettimistä ja käyttää niitä luontevasti arkikielessä, olet jo matkalla tulorekisteriasiantuntijaksi. Ja sehän on hyvä juttu se, nimittäin jos aikoo puuhastella jollakin tavalla palkkojen kanssa 1.1.2019 jälkeen.

TULOSTA BINGON PELIRUUDUKOT TÄÄLTÄ

Ovatko nämä tulorekisterin käsitteet sinulle jo tuttuja?

Perusteeton etu: Joissain tilanteissa tulonsaajalla ei ole oikeutta hänelle maksettuun ja tulorekisteriin ilmoitettuun suoritukseen. Tällöin syntyy perusteetonta etua. Suoritus on voitu maksaa esimerkiksi väärin perustein, väärälle henkilölle tai väärän suuruisena (esim. liikaa palkkaa tai päivärahoja). Perusteeton etu tulee käsitellä palkkana, josta lasketaan myös ennakonpidätys.

Erillisilmoitus: Lähes kaikki palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella. Lisäksi maksaja antaa tarvittaessa työnantajan erillisilmoituksen tiedoista, jotka eivät koske yksittäistä tulonsaajaa. Ilmoitus sisältää sairausvakuutusmaksujen yhteismäärän ja siitä mahdollisesti tehtävät vähennykset, tai mahdollisesti ei palkanmaksua -tiedon.

Korvaava ilmoitus: Tulorekisterin tiedot korjataan korvaavalla menettelyllä. Se tarkoittaa, että alkuperäistä ilmoitusta korjataan siten, että ilmoituksen kaikki tiedot annetaan uudelleen, ja ilmoituksella annetaan uusien ja muuttuneiden tietojen lisäksi alkuperäisessä ilmoituksessa oikein olleet tiedot. Tietyissä tapauksissa tiedot pitää korjata siten, että maksaja mitätöi aikaisemman ilmoituksen ja antaa sen jälkeen uuden oikeilla tiedoilla.

Tekninen rajapinta: Teknisellä rajapinnalla tarkoitetaan eri järjestelmien välille rakennettavaa integraatiota. Esimerkiksi palkkahallinnon ohjelmiston ja tulorekisterin välille rakennetaan sähköinen yhteys, jolloin tiedot siirtyvät kahden ohjelman välillä.

Harja- ja sivellinalojen työehtosopimus: Tulorekisteri-ilmoittamiseen liittyy pakollisia ja täydentäviä tietoja. Täydentävien tietojen ilmoittaminen on maksajalle vapaaehtoista. Yksi täydentävistä tiedoista on palvelussuhteeseen sovellettava työehtosopimus. Työehtosopimus valitaan arvolistalta, jolla on 198 eri valintamahdollisuutta, mukaan lukien ”alalla ei ole valtakunnallista työehtosopimusta”. Harja- ja sivellinalojen työehtosopimus on arvolistan numero 34.

Tulorekisterikoulutuksilla varmistat osaamisen

Että oppiminen ei jäisi pelkän bingon varaan, osallistu myös tarjoamiimme tulorekisteri-webinaareihin, joissa pääset pelaamaan myös bingoa.

Ensimmäinen ”Bingo-webinaarimme” on 27.11.2018. Mikäli kyseinen koulutus ei istu aikatauluusi, ei syytä paniikkiin – Tarjoamme tulorekisteriin liittyviä koulutuksia myös joulu- ja tammikuussa.

Osallistu koulutuksiin TÄÄLTÄ

Rainer Wallenius
ePalkat tuotepäällikkö
Heeros Oyj