Tapasin alkukesästä mielenkiintoisen tilitoimiston. Yritys oli päättänyt, että ”meidän ei tarvitse kasvaa”. Koko liiketoiminta perustui tuntilaskutuksella asiakkaan ohjelmistoilla tehtävään työhön, eikä isompia kasvuhaluja ollut. Parin hengen tiimille riitti hommaa, kun maine oli hyvä ja töitä tehtiin tehokkaasti. Kaikilla työntekijöillä oli pitkä kokemus tilitoimistotyöstä ja erilaisista ohjelmistoista. Tässä toimistoissa oli tehty myös päätös, että ohjelmistoja ei hankita itselle. Keskustelimme hieman tästä strategiavalinnasta, mutta asia jäi minua mietityttämään. Pitääkö tilitoimiston kasvaa?
Kysymys tuntuu alkuun helpolta: mietitään mitä yrittäjä, omistaja, tilitoimiston johto haluaa. Ja sen mukaan sitten mennään. Perussyitä yrityksen kasvulle on pohdittu esimerkiksi täällä. Pääsääntöisesti yrityksen kasvu nähdään mahdollisuutena kehittää yritystä eteenpäin ja kasvattaa yrityksen arvoa.
Tilitoimiston kasvun vaihtoehdot
Jos kasvuhaluja on olemassa, täytyy yrityksen johdon ja omistajien myös miettiä mitä kasvusta seuraa. Tässä tapauksessa, kun koko liikeidea perustuu oman työn myymiseen, kasvaminen vaatisi henkilöstön lisäämistä. Hinnoittelu nykymallissa on suoraviivaista, hinnastossa on x eur/h ja sitten pyritään tekemään mahdollisimman paljon laskutettavaa työtä. Kasvaminen pelkkää henkilötyötä lisää myymällä on siis suoraviivaista: palkataan lisää henkilökuntaa ja tehdään enemmän laskututtavaa työtä. Ongelma tässä mallissa on vain se, että yhden ihmisen rajat tulevat aika nopeasti vastaan. Ohjelmistoyrityksissä pidetään noin 70 prosentin laskutusastetta hyvänä –pääseekö tilitoimisto samaan?
Isompien casejen tai asiakkaan laskuliikenteen hoitaminen edellyttäisi varahenkilöjärjestelyitä, mahdollisesti investointeja ohjelmistoon, henkilöstön koulutukseen tai muuhun sellaiseen. Tuntuu siis järkevältä jatkaa nykymallilla, koska se toimii ja tilanteeseen ollaan kohtuullisen tyytyväisiä. Toinen vaihtoehto kasvulle olisi pyrkiä oman ohjelmistotoiminnan kautta tehostamaan toimintaa, hinnoittelemaan palveluita eri tavalla ja hakemaan kannattavampia asiakkaita. Henkilöstöä tässäkin tapauksessa luultavasti joudutaan lisäämään, mutta lopputuloksena pitäisi olla kannattavampi ja vakaampi yritys.
Maltillinen kasvu paras tilitoimistolle
Kasvaminen ei välttämättä tarkoita kaiken uudistamista koko ajan. Yleensä tilitoimistoissa ei ole omistajina pääomasijoittajia, jotka piiskaisivat vuosittain kymmenien prosenttien kasvuun. Maltillinen, hallittu kasvu on monelle tilitoimistolle se sopiva vaihtoehto. Kasvaminen antaa tilaa hengittää, varmistaa yrittäjän tulevaisuutta ja yrityksen jatkuvuuden sekä pitää yrityksen mielenkiintoisena myös työntekijöilleen.
Matti Lattu
Toimitusjohtaja, Heeros Oyj
29.9.2023 Ostolaskuprosessin tehostaminen tekoälyllä
5.9.2023 Kansainvälisen yrityksen taloushallinnon järjestelmät
30.8.2023 Roadmap-webinaari 3/2023 - Katso tallenne
13.6.2023 Webinaaritallenne - Talouden ääni kuuluviin ERP hankkeissa
29.5.2023 Open Banking – avointen pankkirajapintojen uusi aikakausi
23.5.2023 Ajantasainen talousraportointi tehostaa liiketoimintaa
12.5.2023 Käytännön opas: Näin valmistaudut verkkolaskulakien voimaantuloon
10.5.2023 4 syytä, miksi HR-järjestelmä kannattaa pienillekin yrityksille
31.3.2023 ERP-muutoshankkeista arvoa nopeammin Finance First -mallilla
29.3.2023 Roadmap-webinaari 2/2023 - Katso tallenne
Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:ää | 14.2.2023 Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:n roolia
11.1.2023 Roadmap 1/2023 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.1.2023 Nähdään Tili- ja veropäivillä 2023
10.1.2023 AI-tiliöinti täydentää Heeros Ostolaskut -ratkaisua
20.12.2022 On aika paketoida vuosi 2022 ja kiittää yhteistyöstä kanssanne
20.10.2022 Kuinka valita laskutusohjelma yritykselle?