Blogi

Integraatiot on my mind

Blogi | 31.5.2018

Pidin viime viikolla Helsingin Heeros-päivässä lyhyen johdannon Juha Takalan vetämään tuotekehitysosioon. Nostin esille yhden asian, integraatiot, mikä on viime aikoina hallinnut ainakin meillä Heeroksella myynticaseja. Halutaan hakea tai viedä aineistoa olemassa olevasta järjestelmästä tai liittää raakadataa tuottava järjestelmä osaksi taloushallintoa. Ohjelmistojen perusominaisuuksien lähestyessä toisiaan integraatiot ja erilaiset datamuunnokset nousevat usein ratkaisevaksi tekijäksi ohjelmistoa valittaessa.

Meillä Heeroksella on liittymät yli 150:een eri talous- tai palkkahallinnon järjestelmään. Ohjelmistoja on integroitu iät ajat, mutta takavuosien tekstitiedostojen siirtelystä siirrytään vauhdilla kohti automaattisia integroituja rajapintoja. Ikään kuin silmälaput olisivat monessa paikassa auenneet ja pitkään lausuttu ajatus: ”Suljettujen järjestelmien aika on ohi”, on viimeinkin totta.

Olemme Heeroksella koonneet omat API-rajapintamme Heeros Connecta -integraatioalustaksi. Tiedonsiirtoarkkitehtuurina on usein REST, mutta määritelmän mukaisesti emme ota kantaa siihen, mikä tiedonsiirtoformaatti on käytössä. On tärkeää nähdä liiketoiminnan tarpeet yksittäisten teknologioiden läpi. Integraatiot pitää saada osaksi normaalia liiketoimintaa pois konehuoneesta. Moni isompi yritys pystyy toteuttamaan rajapintoja raskaiden projektien kautta, mutta esimerkiksi tilitoimistomaailmassa ei yksittäisillä loppuasiakkailla ole aina mahdollisuuksia integraatioprojekteihin. Heeros Connectan avulla pystymme skaalaamaan integraatiot asiakkaan tarpeen ja vaatimusten mukaan. Valmiita rajapintoja hyödynnetään aina kun se on mahdollista.

Olemme toteuttaneet useita integraatioita Connectan avulla. Esimerkiksi käy vaikkapa Heeroksen ja Innoxin välinen rajapinta. Innoxin asiakas- ja laskutustiedot siirtyvät suoraan Heerokseen REST-rajapintaa hyödyntäen. Käyttäjä kontrolloi laskuaineiston siirtoa oman laskutusrytminsä mukaisesti.

Connectaa on hyödynnetty myös useissa kansainvälisissä asiakascaseissa. Esimerkiksi referenssiasiakkaamme A-Agave Accountantsilla Heeroksen ostolaskujen käsittelyjärjestelmä ”keskustelee” reaaliaikaisesti kirjanpitojärjestelmän kanssa. Autentikointi ja tiedonsiirto tapahtuu Connectan kautta.

Kolmantena ja isona esimerkkinä Connectan hyödyntämisestä on Heeroksen vastaus vuoden 2019 alusta tulevaan tulorekisteriin. Katre eli kansallinen tulorekisteri vaatii teknisesti edistyneen integraation palkanlaskentaohjelmistosta verottajalle. Heeros rakentaa tämän Connectan avulla ja ensimmäiset testiaineistot on saatu jo siirrettyä. Tulorekisteri on teknisenä hankkeena osa selvästi nähtävissä olevaa  viranomaisten kasvavaa trendiä kohti automaattisia rajapintoja, erilaisten välitystoimijoiden roolin vähentyessä.

Uskon itse ohjelmistojen integraatioiden lisääntyvän tulevaisuudessa entisestään. Niiden merkitys nousee pilvipalveluiden yleistyessä ja ihmisten kerta kaikkiaan kyllästyessä manuaaliseen tiedonsiirtoon. Rajapintojen automaation kautta myös mahdollisuus Best-of-breed -ajatteluun helpottuu. Voidaan valita jokaiseen tarpeeseen parhaiten sopivat ohjelmistot ja tieto liikkuu niiden välillä jouhevasti.

Modernilla ohjelmistoyrityksellä on valmiudet mukautua erilaisiin integraatiotarpeisiin. Heeroksella uskomme oman rajapinta-alustan, Heeros Connectan, tukevan meidän tärkeintä tehtävää eli asiakkaidemme palvelua muuttuvassa talous- ja palkkahallinnon maailmassa.

Matti Lattu, toimitusjohtaja, Heeros Oyj

Kommentit

 1. Tommi Heikkilä sanoo:

  Hei,

  mukavia blogikirjoituksia, kiitos.

  Semmoionen pikkuvinkki, että älkää laittako näin isoja (esimerkiksi Heeros_integraatio_on_my_mind.jpg, 6016×3752 pikseliä, > 8 MT) kuvia blogiin. Näyttävät varmasti hienoilta 4K-näytöillä, mutta ne latautuvat ikuisuudelta tuntuvan ajan hitaalla yhteydellä.

 2. Anne Sievänen sanoo:

  Hei,

  kiitos Tommi palautteesta. Pyrimme jatkossa toiveesi mukaan huomioimaan paremmin myös blogien kuvamateriaalien koon.

  Aurinkoisia päiviä toivottaen ja mukavia lukuhetkiä jatkossakin!

  Ystävällisin terveisin
  Heeros Markkinointi ja Viestintä

Kommentoi