Tilitoimistopäättäjien kanssa keskusteluissa nousee yhä useammin puheenaiheeksi tilitoimiston palveluiden hinnoittelu. Tilitoimistot ovat perinteisesti hinnoitelleet palvelunsa tunti-, vienti- tai tositeperusteisesti tai näiden yhdistelmänä. Hinnoittelu ei ole koskaan ollut helpoimpia asioita, mutta erityisesti nyt taloushallinnon digitalisoituessa joudutaan väistämättä miettimään uusia hinnoittelumenetelmiä ja -perusteita.
Ohjelmistojen osuus palvelupaketissa kasvaa ja myös se vaikuttaa hinnoitteluun. Ohjelmisto on osa palvelukokonaisuutta ja taloushallinnon kustannuksia, miksi se pitäisi eriyttää?
Kiinteästi hinnoitellut palvelupaketit palvelevat niin yrittäjää kuin tilitoimistoakin: yrittäjä tietää etukäteen mitä palvelu maksaa ja tilitoimistolla ei mene laskuttamiseen turhaa aikaa. Samalla tilitoimiston oman työn tehostaminen tuottaakin hyötyjä itselle parempana katteena eikä valu yksinomaan asiakkaalle. Oma selusta kannattaa toki turvata esimerkiksi volyymirajoilla ja tuntihinta lienee hyvä ratkaisu edelleen erillistoimeksiantoihin.
Hinnoitteluun on turha rakentaa mitään himmeleitä, jossa on lukuisia liikkuvia osia. Asiakas arvostaa takuuvarmasti selkeää hinnoittelua ja mitä yksinkertaisemmin hinnan pystyy esittämään, sitä helpompi palvelua on myydä ja ostaa.
Digitalisaatio ja sen tuottama automaatioasteen nousu tuo tilitoimistoille uusia mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaansa. Palvelut pitää vain tuotteistaa hyvin ja muodostaa erilaisia palvelukokonaisuuksia, joista asiakkaan on (yhdessä tilitoimiston kanssa) helppo valita juuri itselle sopiva palvelupaketti. Kun asiakas saa juuri sitä mitä tarvitsee, myös asiakaskokemus ja -tyytyväisyys paranee.
Asiakkaan puolesta ei kannata päättää onko palvelu liian kallista. Sillähän ei sinänsä ole merkitystä maksaako palvelu 500 vai 700 euroa kuukaudessa, vaan ainoastaan sillä mikä on asiakkaan kokema hyöty suhteessa maksamaansa hintaan. Hinnoittelulla kannattaa ohjata asiakasta sellaisiin palveluihin, jotka tehostavat myös tilitoimiston omaa tekemistä ja parhaimmillaan sitouttavat asiakasta.
Aika ajoin kannattaa kääntää ajatukset toisin päin ja miettiä asiakkaan näkökulmasta mitä hän tarvitsee ja haluaa. On hyvä pitää mielessä ettei asiakas aina osaa itse kysyä ja vaatia uusia palveluja/ratkaisuja, vaan hän tarvitsee siinäkin neuvonantajaa eli Sinua.
**
Pro Partner -kumppanuusohjelma antaa apua tilitoimistoille hinnoittelun ja muiden tilitoimistoille tärkeiden asioiden hoitoon.
Tutustu myös muihin tilitoimistoille suunnattuihin materiaaleihin tästä.
Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:ää | 14.2.2023 Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:n roolia
11.1.2023 Roadmap 1/2023 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.1.2023 Nähdään Tili- ja veropäivillä 2023
10.1.2023 AI-tiliöinti täydentää Heeros Ostolaskut -ratkaisua
20.12.2022 On aika paketoida vuosi 2022 ja kiittää yhteistyöstä kanssanne
20.10.2022 Kuinka valita laskutusohjelma yritykselle?
19.10.2022 Roadmap 10/2022 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.10.2022 HR-järjestelmä osana palkkahallintoa tarjoaa ketterän prosessin
27.9.2022 Heeros HR-järjestelmä palkanlaskennan tukena
22.9.2022 Heeros tuo tarjolle uuden pienyritysten tarpeisiin kehitetyn tarjooman
22.9.2022 Heeroksen uusi tarjooma vastaa pienyritysten tarpeisiin
9.9.2022 Muutoksia Heeros organisaatiossa – uusi vetäjä kansainväliselle myynnille ja kumppanuuksille
15.7.2022 Moderni palkanlaskenta parantaa yrityksen kannattavuutta
14.7.2022 Sähköinen ostolasku – helppo ja kustannustehokas laskujen käsittely
14.7.2022 Heeros Oyj: Liikevaihdon vahva kasvu jatkui ja kannattavuus parani alkuvuodesta
22.6.2022 Uudistuvan Heeroksen tavoitteena tukea asiakkaiden kasvua