Kiireisessä tilitoimistoyrittäjän arjessa markkinointi ja viestintä voivat usein jäädä prioriteettilistan hännille. Varsinkin keväällä, vauhdin ollessa kovimmillaan, päivät kuluvat rutiinien parissa ja ylimääräiset ajanrippeet halutaan ennemmin suunnata asiakaspalveluun.
Miksi tilitoimiston markkinointiin ja asiakasviestintään kuitenkin kannattaa panostaa jopa silloinkin, kun kiire on kovimmillaan? Mitkä ovat tehokkaimmat ja hyödyllisimmät keinot, joiden avulla voidaan tehdä tilitoimiston markkinoinnista kannattavaa ja liiketoimintaa tukevaa?
Heeroksen markkinointispesialisti Kiia Rönkkö avaa markkinoinnin vinkit, jotka jokaisen tilitoimiston tulisi napata talteen myynnin ja paremman asiakaskokemuksen saavuttamiseksi! Blogikirjoitus kokoaa yhteen seuraavat tilitoimiston markkinointiin liittyvät asiakokonaisuudet:
Ennen markkinoinnin suunnittelua ja toteutusta on tärkeää tarkastella lähtötilannetta. Nykypäivänä verkkosivut ovat iso osa löydettävyyttä, mutta markkinoinnissa on myös iso merkitys muilla kanavilla, joita onkin siis syytä tarkastella kriittisesti.
Brändi ja sen selkeät viestit helpottavat vastaanottajaa ymmärtämään kuka viestii ja mistä asiasta. Brändillä tarkoitetaan yritykseen liitettävää mielikuvaa, joka syntyy esimerkiksi siitä miltä yritys näyttää sekä mitä tuotteita ja palveluja se tarjoaa.
Tilitoimisto pääsee alkuun esimerkiksi miettimällä alla olevia aihekokonaisuuksia omasta näkökulmastaan. Vastaamisen seuraaviin kysymyksiin auttaa hahmottamaan tilitoimiston markkinoinnin nykytilanteen.
Onko tilitoimistolla olemassa verkkosivut?
Onko tilitoimistolla olemassa sosiaalisen median tilit?
Mitä muita markkinointitoimenpiteitä tilitoimistossa tehdään?
Onko tilitoimistolla määritelty omaa brändiä?
Mitä tilitoimisto haluaa saavuttaa markkinoinnilla?
Mikä on tilitoimiston markkinoinnin kohderyhmä?
Mitkä ovat käytössä olevat työkalut ja resurssit?
Kuten monessa muussakin asiassa sanonta ”hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty” pätee myös markkinoinnissa. Tilannekatsauksen jälkeen ja suunnitelmien tukena hyvä työkalu voi olla esimerkiksi markkinoinnin vuosikellon rakentaminen. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi jo olemassa olevia valmiita pohjia, Exceliä tai vaikka PowerPointia. Oli vuosikello sitten missä muodossa vain, on siitä hyvä löytyä kuitenkin vähintään seuraavat asiat:
Ennakoimalla tulevan vuoden tapahtumia, voidaan varmistua siitä, että markkinointitoimenpiteet osuvat niille toivottuihin ajankohtiin ja jakaantuvat tasaisesti vuoden ympäri. Suunnittelemalla vältytään myös ikäviltä yllätyksiltä budjetin osalta.
Useissa yrityksissä ja niin ehkäpä monessa tilitoimistossakin, markkinoinnin halutaan toimivan myynnin tukena ja sen tärkeimpänä tehtävänä on tuoda uusia asiakkaita. Usein palveluyrityksen verkkosivut ovat näyteikkuna, joka kertoo yrityksestä muulle maailmalle. Hyvät verkkosivut mahdollistavat sen, että tilitoimistosi löydetään.
Mietittäessä tilitoimiston verkkosivuja, voi olla hyvä vierailla esimerkiksi oman paikkakunnan kilpailevien tilitoimistojen sivuilla ja katsastaa eroavatko omat sivut kilpailijoiden sivuista. Nouseeko sivuilla esiin ne kilpailuvaltit, joilla te palvelette asiakkaitanne paremmin kuin vieressä oleva toinen tilitoimisto. Miksi potentiaalisen asiakkaan kannattaisi valita teidät?
Verkkosivujen ilme, osuvat tekstit ja kauniit kuvat ovat perusedellytys, mutta ne yksin eivät vielä tee verkkosivuista toimivia ja hyviä. Sivuston taustalla tulee huomioida monia teknisiä asioita.
Monissa verkkosivujen hallinta-alustoissa on olemassa lisäosia, joiden avulla sivustoa voidaan optimoida sujuvasti teknisesti sekä esimerkiksi SEO-tekstien osalta. SEO eli hakukoneoptimointi on yksi isoimpia ja arvokkaimpia digitaalisen markkinoinnin muotoja ja hyvin toteutettuna se johtaa hyviin tuloksiin. Osaamistason mukaan tilitoimisto voi itse tehdä hakukoneoptimointia tai tilata palvelun ulkopuolelta, esimerkiksi markkinointitoimistolta.
Usein verkkosivujen tehtävä on palvella tilitoimiston asiakkaita sekä tuoda lisää myyntiä, joten on erityisen tärkeää, että yhteydenoton tekeminen sivun kautta on mahdollisimman helppoa. Sivustolta on siis hyvä löytyä selkeä kuvaus tilitoimiston palveluista sekä näkyvältä paikalta vähintään yksi yhteydenottolomake, jonka avulla voidaan kerätä yhteydenotot.
Sosiaalinen media ja markkinointi somessa on nykyään iso osa markkinoinnin tekemistä ja sen avulla voidaan tavoittaa isoja kohderyhmiä tehokkaasti ja edullisesti.
Somekanavien kirjo on laaja (Facebook, LinkedIn, Instagram, Tiktok…) ja niistä pitää osata valita tilitoimistolle hyödyllisimmät kanavat. Kaikissa kanavissa ei tarvitse tai edes kannata olla. Kanavia valittaessa on hyvä pohtia, missä kanavissa nykyiset ja tulevat asiakkaat viettävät aikaansa. Jos tilitoimistosi tavoittelee nuoria ensiyrittäjiä, jotka ovat yrittäjäpolkunsa alussa, voi oikea kanava olla Instagram tai TikTok. Jos tavoittelette taas isompia, esimerkiksi pk-yrityksiä, löytyy niiden päättäjät todennäköisemmin LinkedIn:istä.
Yrityksen sosiaalisen median tiliä perustettaessa kannattaa pyrkiä rakentamaan siitä mahdollisimman ammattimainen ja ilmeeltään brändin mukainen, esimerkiksi tilitoimiston verkkosivuja vastaava. Muista siis nimetä tilisi oikein, tilitoimiston nimen mukaan ja täyttää vaadittavat kuvaukset ja kentät mahdollisimman hyvin. Alla olevasta listasta löydät ohjeet suositumpien some-tilien perustamiseen:
Sometiliä ei kannata luoda vain sen olemassaolon vuoksi, vaan sinne on tärkeää tuottaa myös sisältöä säännöllisesti. Uutta sisältöä ei tarvitse syntyä joka päivä, eikä edes joka viikko, vaan sisällön laadullinen merkitys on myös avain asemassa. Tilitoimisto voi omalla sometilillään jakaa esimerkiksi asiakkailleen hyödyllisiä artikkeleita muista lähteistä. Nykyasiakkaille tilitoimisto voi jakaa tietoa tärkeistä ajankohtaisista asioista tai toivottaa hyviä juhlapyhiä ja näin pitää yllä suhdetta asiakkaisiin. Myös artikkelien ja materiaalien jakaminen muista lähteistä (esimerkiksi yrittäjät.fi, vero.fi tai taloushallintoliitto.fi) on keino jakaa ajankohtaista tietoa sekä nostaa tilitoimiston asiantuntijuutta esille.
Orgaanisen näkyvyyden lisäksi tilitoimisto voi ostaa maksettua mainontaa eri kanavista. Mainonnan budjettia voi kohdistaa esimerkiksi Googleen eli tehdä hakusanamainontaa (SEM) tai tehdä maksettua mainontaa somekanavissaan.
Hakusanamainonnalla tarkoitetaan sitä, että kohdistetaan mainontaa tietyille hauille. Eli kun henkilö googlettaa esimerkiksi ”tilitoimisto Keravalta” voit Google Adsissa asettaa mainonnan näkymään tällöin, ilmaisten hakutulosten yläpuolella. Hakusanamainontaa tilitoimisto tarvitsee Google-tilin ja usein tässä kannattaakin hyödyntää markkinointitoimistoa apuna.
Sosiaalisen median maksetussa mainonnassa on kyse mainonnan kohdistamisesta omalle kohderyhmälle eri sosiaalisen median alustoissa. Yksi sosiaalisen median maksetun mainonnan tehokkuuden takana olevista tekijöistä on, se että eri alustoilla on käyttäjistään ja heidän käyttäytymisestään suuri määrä dataa.
Viestintä asiakkaiden suuntaan on myös osa markkinointia ja on tärkeää, että se on linjassa muun markkinoinnin kanssa. Asiakasviestintään voidaan hyödyntää samoja välineitä ja kanavia kuin mitä muussa markkinoinnissa käytetään. On kuitenkin hyvä pohtia sopivatko samat viestit suoraan myös nykyisille asiakkaille vai tulisiko viestiä muotoilla heille sopivaksi.
Hyviä tapoja viestiä asiakkaiden suuntaan ovat esimerkiksi kuukausittaiset uutiskirjeet, joihin kootaan useampia asioita yhteen viestiin. Uutiskirje on mahdollista rakentaa erillisessä järjestelmässä (eismerkiksi MailChimp), jolloin viestit rakennetaan yrityksen ilmeen mukaisiksi ja pystytään seuraamaan vastaanottajien avausprosentteja ja muuta dataa.
Markkinointimateriaalien ja sisältöjen tuottaminen saattaa välillä tuntua hankalalta ja vie tilitoimiston aikaa. Kannattaakin siis muistaa, että kaikkia sisältöjä ei tarvitse suunnitella ja tuottaa itse. Markkinoinnin tueksi on syytä valita hyvä kumppani ja sen lisäksi hyödyntää jo saatavilla olevia materiaaleja.
Myös Heeros tarjoaa tilitoimistokumppaneilleen materiaaleja, joita voidaan hyödyntää markkinoinnissa. Friendship tilitoimistokumppaninamme löydät kaikki materiaalit HelpCenteristä.
Heeros Friendship on kasvuhaluisille tilitoimistoille suunnattu kumppanuusohjelma, joka tarjoaa monipuolista tukea taloushallinnon prosessien tehostamiseen, välineitä asiakaskunnan kasvattamiseen sekä tukea henkilökunnan ohjelmisto-osaamisen vahvistamiseen. Tutustu kumppanuusohjelmaan ja hae mukaan tästä >>
Kiia Rönkkö
Marketing Specialist, Heeros Oyj
***
Heeros materiaalien avulla kehität tilitoimistosi taloushallintoa hallitusti, saat vinkkejä rutiinien helpottamiseen ja päivittäisen työn automatisointiin sekä voit tarjota asiakkaillesi entistä laadukkaampaa yhteistyötä ja helposti käyttöönotettavia digitaalisia työvälineitä.
29.5.2023 Open Banking – avointen pankkirajapintojen uusi aikakausi
23.5.2023 Ajantasainen talousraportointi tehostaa liiketoimintaa
12.5.2023 Käytännön opas: Näin valmistaudut verkkolaskulakien voimaantuloon
10.5.2023 4 syytä, miksi HR-järjestelmä kannattaa pienillekin yrityksille
31.3.2023 ERP-muutoshankkeista arvoa nopeammin Finance First -mallilla
29.3.2023 Roadmap-webinaari 2/2023 - Katso tallenne
Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:ää | 14.2.2023 Vähemmän vaivaa, enemmän tuloksia: Data tukee muuttuvaa HR:n roolia
11.1.2023 Roadmap 1/2023 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.1.2023 Nähdään Tili- ja veropäivillä 2023
10.1.2023 AI-tiliöinti täydentää Heeros Ostolaskut -ratkaisua
20.12.2022 On aika paketoida vuosi 2022 ja kiittää yhteistyöstä kanssanne
20.10.2022 Kuinka valita laskutusohjelma yritykselle?
19.10.2022 Roadmap 10/2022 - Kohti toimialan parasta käyttökokemusta
11.10.2022 HR-järjestelmä osana palkkahallintoa tarjoaa ketterän prosessin
27.9.2022 Heeros HR-järjestelmä palkanlaskennan tukena
22.9.2022 Heeros tuo tarjolle uuden pienyritysten tarpeisiin kehitetyn tarjooman