Bonum - Mitkä ovat tilitoimiston kasvun avaimet?

Bonum - Mitkä ovat tilitoimiston kasvun avaimet?

Miksi jotkut tilitoimistot pärjäävät muita paremmin? Entä millainen rooli menestyksessä on koulutuksella, ohjelmistotyökaluilla ja niiden vapaalla hinnoittelulla?

Tilitoimisto Bonumin Jari Kurronen kertoo miten kasvua tehdään: "Heeroksessa voidaan helposti rakentaa asiakkaiden liiketoimintaan sopivia kokonaisuuksia".

Katso video tai lue tarina alta!

 

Tilitoimiston kasvun avaimet

Lappeenrantalaisella Heeroksen kumppanitilitoimisto Bonumilla on monen kymmenen vuoden kokemus taloushallintopalveluiden tarjoamisesta yrityksille. Bonum tilitoimisto on taloushallinnon konkari, joka vauhdittaa asiakkaidensa kasvua modernilla palvelukonseptilla sekä kannustaa yrityksiä ottamaan ajan vaatimat digistepit ja keskittymään liiketoiminnan kehittämiseen. Mutta mitä se sitten vaatii?

Resurssit ja puitteet pitää olla kunnossa softan kautta. Se on oikeastaan se numero yksi, että on joku työkalu, jolla pystytään palvelemaan asiakasta tehokkaasti”, Bonumin asiakkuusjohtaja Jari Kurronen kommentoi.

Bonumilla työskentelee n. 20 taloushallinnon ammattilaista, jotka ovat tilitoimiston menestyksen ja kasvun avainasemassa. ”Henkilökunta, siihen pitää panostaa ja sen pitää olla hyvä sekä sitä pitää kouluttaa. Meillä käytetään aika paljon Heeroksen koulutuksia etänä. Melkein voi sanoa, että pari kertaa kuussa on koulutuksia. Se on tuonut meille tosi paljon etua vanhaan malliin nähden, sillä työntekijät osaavat käyttää sovellusta hyvin ja tehokkaasti sekä osaavat kertoa vielä asiakkaallekin, että mitä hän voisi saada tai mitä hän ehkä tarvitsee”, Jari jatkaa vakuuttavasti.

Vapaa hinnoittelu avaa mahdollisuuksia

Tilitoimistopäättäjien kanssa keskusteluissa nousee usein puheenaiheeksi tilitoimiston palveluiden hinnoittelu. Tilitoimistot ovat perinteisesti hinnoitelleet palvelunsa tunti-, vienti- tai tositeperusteisesti tai näiden yhdistelmänä. Hinnoittelu ei ole koskaan ollut helppoa, mutta Bonumilla koetaan Heeroksen hinnoittelumallin tekevän palveluiden myymisestä mielekkäämpää. ”Heeroksen vapaahinnoittelu on hyvä juttu. Se ei pakota johonkin tiettyyn tarjousmalliin. Eli vähän kun markkinoita selvittää ja katsoo minkä tyyppisiä tarjouksia annetaan, niin se antaa aika hyvät mahdollisuudet esittää tarjoukset mielekkäällä ja myyvällä tavalla”, iloitsee Jari.

Moduulipohjaista on helppo myydä

Digitalisaation nousu on tuonut tilitoimistoille uusia mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaa, tuotteistaa palveluita ja muodostaa palvelukokonaisuuksia yritysten erilaisiin tarpeisiin.”Aika paljon kuulee, että tehdään pakkomyyntiä – se on tämä tai sitten ei meiltä mitään. Heeroksessa on se hyvä, että siellä on erillisiä osioita, joita voidaan ottaa pikku hiljaa käyttöön eli voidaan rakentaa asiakkaalle sellaisia kokonaisuuksia joita hän itse tarvitsee”, Jari kommentoi.

Bonumin tehostamisen malli

Bonumin tavoitteet digitalisoinnin ja tehostamisen osalta ovat lähivuosille kunnianhimoiset. Niiden avulla voidaan kuitenkin saavuttaa isoja säästöjä tilitoimiston työntekijöiden työajassa ja kustannuksissa, minkä lisäksi asiakkaita voidaan palvella vieläkin paremmin.

”Tavoitteena on viedä kaikki asiakkaat kahden vuoden sisällä Heerokseen. Siinä on iso savotta, mutta se mielellään tehdään. Prosessit pitää saada tehokkaaksi. Ajatellen ajankäytöllistä aspektia, jos 300-400 asiakasta pyöritetään mappikirjanpitona tehottomasti, niin se on kuukaudessa mieletön määrä työaikaa, joka valuu hukkaan. Kerran kun se urakka tehdään, että vaikka asiakas kerrallaan siirretään sinne järjestelmiin, toivon mukaan sen kahden vuoden aikana, meillä näyttää aika hyvälle tulevaisuus”, Jari lisää hymyillen.

 

***

Etsitkö tilitoimistollesi uutta taloushallinnon ohjelmistoa? Tutustu helppoon ohjelmiston vaihtoon täällä. 

Haluatko kasvattaa ja tehostaa tilitoimistosi toimintaa? Tutustu Heeros Friendship ohjelmaan, joka on kasvuhaluisille tilitoimistoille suunnattu kumppanuusohjelma. Se tarjoaa monipuolista tukea taloushallinnon prosessien tehostamiseen, välineitä asiakaskunnan kasvattamiseen sekä tukea henkilökunnan ohjelmisto-osaamisen vahvistamiseen.